Straipsniai - 2017

Ž. MORKŪNAITĖ: IŠNAUDOTOJAMS IR SKRIAUDIKAMS VISADA GALIMA DUOTI ATKIRTĮ („TAURAGESZINIOS.LT”, 2017-07-07)

Trys tūkstančiai svarų – tiek nelegaliai Anglijoje gyvenantis pakistanietis siūlė tauragiškei mainais į santuoką. Deja, žadėtų pinigų mergina taip ir negavo, nors santuoka, tiesa, tik fiktyvi, buvo sudaryta. Praėjus penkiems metams nukentėjusi mergina, paskatinta gyvenimo draugo, ryžosi kreiptis į teisėtvarkos pareigūnus.

Į fiktyvių santuokų ir prekeivių žmonėmis pinkles įkliuvusiems tauragiškiams pagalbos ranką tiesia Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro Tauragės skyriaus socialinė darbuotoja Žaneta Morkūnaitė.

– Prekeiviai žmonėmis Lietuvoje ieško aukų prostitucijai, pornografijai, fiktyvioms santuokoms, vergiškam darbui, vagystėms, narkotikų gabenimui. Apie nukentėjusius asmenis centrą dažniausiai informuoja policijos pareigūnai, mat  jie patys ieškoti pagalbos nesiryžta. Šiuo  metu bendrauju su mergina, kuri buvo išnaudota fiktyviai santuokai, – pasakojo Ž. Morkūnaitė.

Pašnekovė trumpai apibūdino situaciją. Fiktyviai santuokai išnaudota mergina lietuvaičio buvo išviliota į Angliją dirbti. Merginai pažadėtas pelningas darbas fabrike. Tačiau nuvykus, tauragiškei teko dirbti už menką atlygį, iš jos gudrumu buvo išvilioti dokumentai. O vėliau buvo kalbinama už atlygį – 3000 svarų – sudaryti fiktyvią santuoką su pakistaniečiu. Mergina, neturėdama kitos išeities, sutiko tuoktis, tačiau žadėtų pinigų taip ir negavo. Nuo šios istorijos pradžios praėjo penki metai. Šiuo metu mergina gyvena Tauragėje, bando kabintis į gyvenimą. Paraginta savo draugo, ryžosi kreiptis į pareigūnus.

Išnaudotojams ir skriaudikams visada galima duoti atkirtį. Pavieniui tą sunku padaryti, tačiau paprašius pagalbos, sunkumus galima įveikti, įsitikinusi Ž. Morkūnaitė.

– Tokios istorijos drasko širdis. Dažniausiai tokių išgyvenimų patyrusiems žmonėms labai sunku patiems ieškoti pagalbos. Juos kausto gėdos jausmas, bijo visuomenės požiūrio. Nors jie patys nėra niekuo kalti, jie – aukos. Todėl labai svarbu, kad artimieji juos palaikytų, suprastų ir paragintų ieškoti profesionalios pagalbos, – tikino Ž. Morkūnaitė.

Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro Tauragės skyrius teikia pagalbą krizės atveju, vykdo psichosocialinę reabilitaciją, prevencinę veiklą; organizuoja palaikomąją pagalbą.  Anot pašnekovės, šis centras išaugo iš ankščiau veikusios Lietuvos Carito programos „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“.

Dėmesio!
Visą parą veikia Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro SOS numeris +370 679 61617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius.
Šiuo numeriu skambinti kviečiami ir šeimų nariai, bet kokių tarnybų atstovai, įtariantis apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atveją.
Kovos su prekyba žmonėmis centro specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.
Autorius: Daiva Kybartienė