Straipsniai - 2016

Prostitučių medžioklė kaune: įkliuvo 11 moterų ir vienas vyras („kauno.diena.lt”, 2016-05-23)

Per policijos reidus „Plaštakė” Kaune įkliuvo vienuolika moterų ir vienas vyras, teikę prostitucijos paslaugas. Vienintelis drugelis šiame plaštakių būryje – jau įkopęs į penktą dešimtį. Tarp jo kolegių moterų yra dar vyresnių. „Egzistuojant paklausai, atsiranda ir pasiūla”, – pastebi pareigūnai.

Policijos galimybės ribotos

Tris savaites visoje Kauno apskrityje pareigūnai tikrino viešbučius, motelius, naktinius barus, kavines, autobusų, geležinkelio stotis ir lindynes. Pareigūnai teigia rinkę duomenis ir apie privačiose pirtyse, grožio salonuose ar kitose panašaus pobūdžio įstaigose galimai teikiamas intymias paslaugas už atlygį.

Visi prostitucijos paslaugas teikę asmenys nustatyti tikrinant interneto svetainių skelbimus.

Pasak Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriaus viršininkės Joanos Gudelytės, policijos galimybės patikrinti, kas vyksta privačiose valdose, pavyzdžiui, moteliuose ar viešbučiuose, yra ribotos.

Pareigūnai, neturėdami konkrečios informacijos, negali brautis į jų kambarius. Todėl šių objektų tikrinimas iš esmės apsiriboja nuotoliniu stebėjimu. Pavyzdžiui, šalia motelių esančių stovėjimo aikštelių, kuriomis naudojasi tolimųjų reisų vairuotojai. O potencialios jų klientės atpažįstamos pagal išvaizdą ir aprangą.

Valandos įkainis

Patikrinimai ir reidai vyko visoje Kauno apskrityje, tačiau prostitutės įkliuvo tik Kaune.

Tiek moterys, tiek vyras dėl teikiamų prostitucijos paslaugų maskavosi tradiciniu skelbimu apie teikiamas masažo paslaugas. „Jau šitiek metų tai vyksta”, – linkusi pripažinti ir J.Gudelytė.

Anot pareigūnės, policija nuolat stebi šį antivisuomeninį reiškinį, prisidengusį panašiais skelbimais. Prasidėjus „Plaštakei”, tokie skelbimai atsiduria po didinamuoju pareigūnų stiklu.

Visi asmenys, šiemet demaskuoti paskambinus skelbimuose nurodytais telefonais, įvardijo ir iš tikrųjų teikiamas paslaugas, ir jų kainą.

Anot J.Gudelytės, šiuo metu vidutinis atlygis už valandą su prostitute Kaune – 50 eurų. Galima nusiderėti ir iki 35 eurų už valandą – priklausomai nuo paslaugų teikėjo amžiaus ir išvaizdos.

Jauniausios tarp šiemet įkliuvusių Kauno prostitučių – 20 metų studentės, atvykusios studijuoti iš provincijos. Vyriausios – 45–55-erių moterys.

Ne visos įkliuvusios yra bedarbės. Yra ir dirbančių, kurios nepajėgia išlaikyti savo vaikų iš atlyginimo, ir tokiu būdu prie jo prisiduria.

Yra ir paslaugų ant ratų?

Nė vienu atveju, atvykus į prostitucija besiverčiančio asmens nurodytą vietą, joje vaikų, dėl kurių esą uždarbiaujama papildomai, nerasta.

Nebuvo tarp įkliuvusiųjų per „Plaštakę-2016” ir nepilnamečių, kaip yra pasitaikę ankstesniais metais.

Vienuolika iš dvylikos šiemet demaskuotų prostitučių paslaugas teikė butuose – arba savo, arba išsinuomotuose. Kai kuriais atvejais – tik kelioms valandoms.

Vienintelis šiemet įkliuvęs vyras pats atvažiavo pas esą klientę automobiliu. Ir šiai nepasiūlius ploto, kvietė į savo namelį ant ratų. Manoma, kad jis būtų suteikęs siūlomas paslaugas tiesiog automobilyje arba kur nors klientę vežęsis.

Prostitucijos paslaugas siūlęs į penktą dešimtį įkopęs vyras – iš Šilainių. Jį demaskavo Santakos policijos komisariato pareigūnai. Paaiškėjo, kad vyras taip pat turi darbą aptarnavimo sferoje. Tačiau taip pat dar buvo nieko prieš tokiu būdu prisidurti prie algos. Beje, jis už valandą savo paslaugų prašė tiek pat, kiek ir prostitucija užsiimančios moterys – 50 eurų.

Maksimali bauda neskirta

Už vertimąsi prostitucija Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato baudą nuo 86 iki 144 eurų. Ją skiriant atsižvelgiama, ar tuo besiverčiantis asmuo prisipažįsta, ar jis gailisi, ar jau yra baustas už panašius dalykus.

Kelios šiemet įkliuvusios prostitutės jau buvo baustos per ankstesniais metais rengtas tokias pačias policijos priemones.

Pakartotinai įkliuvus per vienus metus jau gresia bauda nuo 144 iki 289 eurų arba administracinis areštas iki 30 parų. J.Gudelytės teigimu, teismai paprastai už vertimąsi prostitucija skiria baudas. Tiesa, šiemet niekas iš įkliuvusiųjų maksimalios baudos negavo.

Nenustatyta per šiųmetę „Plaštakę” ir sąvadavimo atvejų – visi įkliuvusieji teigė, kad verčiasi prostitucija savo noru, niekieno neverčiami.

Iškalbinga statistika

Palyginti su ankstesniais metais, prostitucijos paslaugas Kaune teikiančių asmenų sumažėjo. Bent taip teigia pastarųjų šešerių metų statistika.

2011-aisiais per policijos priemonę „Plaštakė” Kauno apskrityje įkliuvo 56 prostitucija besiverčiantys asmenys – taip pat visi Kaune. Tik tada net 19 iš jų įkliuvo antrą kartą per metus.

2012-aisiais laimikis buvo 36 prostitucijos paslaugas teikiantys asmenys. Ir vėl visi jie demaskuoti Kaune. Šį kartą pakartotinai įkliuvo 13 asmenų.

2013-ųjų „Plaštakės” rezultatai – sulaikyta 19 asmenų. Ir tik trys iš jų buvo įkliuvę pakartotinai. Tada prostitucija besiverčiantys asmenys demaskuoti ne tik Kaune (17),  po vieną – Kėdainiuose ir Jonavoje.

Nuo 2014-ųjų pakartotinai įkliuvusiųjų nebėra. Per reidą „Plaštakė 2014” vėl šoktelėjo sulaikytųjų teikiant prostitucijos paslaugas skaičius – iki 31. 29 iš jų tada įkliuvo Kaune, du – Kauno rajone.

2015-aisiais policijos laimikis vėl tesiekė 11 asmenų. Ir visi jie demaskuoti Kaune.

Buvo pavienių atvejų, kai tarp įkliuvusių plaštakių papuldavo ir drugelių, ir ankstesniais metais.

Mįslinga istorija viešbutyje

Pernykščio spalio paryčiais buvo vienas tų retų atvejų, kai Kauno policija atvyko į Vytauto prospekte įsikūrusį viešbutį, turėdama konkrečios informacijos apie galimai ten įvykdytą seksualinį nusikaltimą.

Pareigūnus išsikvietė pati šiame viešbutyje klientus aptarnavusi prostitutė. Į vidurnaktį išsinuomotą kambarį ji atvyko su trimis vyrais.

Paryčiais ši dar 30 metų neturinti moteris pranešė esą buvo išžaginta ir apvogta – pasigedo rankinėje 400 eurų.

Anot kvietusios policiją moters, ji buvo išžaginta, kilus konfliktui dėl dingusių pinigų. Įtariamieji neigė ir vagystę, ir išžaginimą.

Šis ikiteisminis tyrimas tebevyksta.

Teisėsaugininkai teigia, kad yra buvę bylų, kurios pradėtos pačių prostitučių klientų iniciatyva. Šie kreipėsi po to, kai buvo apvogti.

Kai kurios prostitucijos paslaugas teikiančios moterys įsigudrina ne tik paimti mokestį už paslaugas, bet ir kliento piniginėje likusius pinigus, pamatytus, kai šis su ja atsiskaitė. Spekuliuojama tuo, kad apvogtasis, nenorėdamas afišuotis tokiame kontekste, nesikreips į policiją dėl vagystės.

Yra buvę ir atvejų, kai apie išžaginimą pranešusioms prostitutėms vėliau pačioms iškelta baudžiamoji byla – dėl melagingų parodymų.

 

Dėmesio!

Visą parą veikia Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro SOS numeris +370 679 61617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius.

Šiuo numeriu skambinti kviečiami ir šeimų nariai, bet kokių tarnybų atstovai, įtariantis apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atveją. Kovos su prekyba žmonėmis centro specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.

Publikuota: 2016-05-23, http://kauno.diena.lt/naujienos/kaunas/nusikaltimai-ir-nelaimes/kaune-sumazejo-prostituciu-750936?psl=2