Straipsniai - 2017

PREKYBOS ŽMONĖMIS AUKOS – PAAUGLIAI – RŪPI TIK „CARITUI“ („RESPUBLIKA.LT”, 2017-01-11)

Pirmadienį Marijampolės policija gavo „Carito“ informaciją, kad gruodžio 3 d. į Vokietiją neva dirbti išvažiavę du nepilnamečiai (16 ir 17 metų) vilkaviškiečiai nusikaltėlių galėjo būti išvežti nusikalsti. Pradėtas tyrimas dėl prekybos žmonėmis. Pareigūnams paaugliai tvirtina į Vokietiją išvažiavę savo noru, užsidirbti.
Kaip teigia Marijampolės policija, dėl gruodžio 3 d. dingusių paauglių jų šeimos kreipėsi gruodžio 8 d. Tą pačią dieną buvo paskelbta tarptautinė paauglių paieška. Gruodžio 12 d. vaikinukai Diuseldorfe įkliuvo važiuodami traukinyje be bilietų. Kur jie buvo iki tol, kol įkliuvo ir kol patys parsirado į Lietuvą, policija duomenų neteikia. Tik aišku, kad gruodžio 19 d. abu paaugliai turėjo prisistatyti į teismą, kur jų laukė byla dėl vagystės. Į teismą tuo metu po Vokietiją turistavę vilkaviškiečiai neatvyko. Gruodžio 28 d. teismas priėmė nutartį juos sulaikyti, tuoj po Naujųjų metų paaugliai buvo sučiupti ir uždaryti į tardymo izoliatorių. Policijai vaikinai žinomi, o jų šeimos žinomos Vilkaviškio vaikų teisių apsaugos tarnybai.

Kalbomis, kad paaugliai į svetimą valstybę išvažiavo savo noru, nelinkusi tikėti Lietuvos „Carito“ projekto „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ vadovė Kristina Mišinienė. Pasak jos, dar neteko girdėti, kad su dviem eurais į šalį, kurios kalbos nemoka, paaugliai važiuotų užsidirbti.

„Kriminalinio pasaulio bosai ir boseliai veža nusikaltimų daryti labiau pažeidžiamus, jaunus žmones. Jie neima Jėzuitų gimnazijos mokinių, aukštųjų mokyklų studentų, jie ieško vaikinukų, kurie jau turėję reikalų su teisėsauga, kurie policija nepasitikės, tylės, jei reikia. Šitie vaikai dažnai turi įsipareigojimų ir jie bijo kalbėti. Aš dirbu su aukomis ir man visiškai tas pats, ar jie yra geri, ar blogi. Man labai gaila, nes vienas tų vaikų anksčiau buvo labai geras mokinys. Turbūt tėvai nesirūpino vaikais“, – sako K.Mišinienė.

Kas beveik visą mėnesį bandė surasti ir parvežti paauglius namo? Pasak „Carito“ atstovės, paskutinę darbo dieną prieš Kūčias ji sulaukė vienos iš pabėgusių vaikų motinos prašymo padėti parsigabenti vaikus iš Vokietijos. Motinai paskambinęs ir pagalbos paprašęs sūnus. „Kai mes tik sužinojome, skambinome tėvams, į Vokietijos ambasadą. Tėvai nusprendė eiti trumpesniu keliu, jie patys sumokėjo už vaikų kelionę“, – teigia „Carito“ atstovė.

Dėmesio!
Visą parą veikia Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro SOS numeris +370 679 61617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius.
Šiuo numeriu skambinti kviečiami ir šeimų nariai, bet kokių tarnybų atstovai, įtariantis apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atveją.
Kovos su prekyba žmonėmis centro specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.
Autorius: Dalia Byčienė
Publikuota: 2017m. Sausio 11d.,