2010 m. vykdyta apklausa

PATEIKIAME PILNUS DUOMENIS MŪSŲ PROJEKTO VYKDYTOS 2010 M. GEGUŽĖS 12-20 D. APKLAUSOS, SKIRTOS IŠSIAIŠKINTI LIETUVIŲ POŽIŪRĮ Į PROSTITUCIJĄ.

Prostitucija Lietuvoje. Drausti ar legalizuoti?
Ne vienas iš mūsų esame šia tema diskutavę ar bent jau girdėję kitus apie tai šnekant. Diskusijos apie požiūrį į prostituciją ir į ją įtrauktas moteris vėl atsinaujino, tačiau gretos ties pasisakančiųjų už prostitucijos legalizavimą smarkiai išretėjo. Lietuvos Caritas anketinės apklausos duomenimis net 89 proc. apklaustųjų prostituciją įvardijo kaip vieną didžiausių socialinių problemų, o 68 proc. pasisakė už šio reiškinio griežtą draudimą.
Š. m. gegužės 12-20 d. vykusioje apklausoje dalyvavo 602 asmenys iš Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Marijampolės ir Panevėžio apskričių. Didelė dalis apklaustųjų prostituciją sieja su prekyba žmonėmis (71,9 proc.), smurtu ir išnaudojimu (55 proc.), narkotikais ir alkoholiu (38,9 proc.) ir tik nedaugelis įžvelgia perspektyvios karjeros galimybių (2,5 proc.).
„Apklausos rezutatai rodo, jog žmonių sąmonė ir supratimas apie prostituciją ir prekybą žmonėmis keičiasi. Tik nedaugelis tebegalvoja, jog prostitucija yra sava valia pasirenkamas darbas ar moterų seksualinės laisvės išraiška. Tačiau vis dar skiriasi vyrų ir moterų požiūriai. Jeigu 75 proc. moterų mano, jog prostituciją reikia drausti, taip pat manančių vyrų yra tik 52 proc. Šie skaičiai aiškiai parodo, jog prostitucijoje didžiausią vaidmenį vaidina auganti paklausa – vyrai nenori naikinti to, kuo patys naudojasi.“, – kalbėjo Lietuvos Caritas projekto „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms“ koordinatorė Kristina Mišinienė.
Anot apklausos iniciatorių, tyrimo rezultatai byloja apie požiūrio į prostituciją kaitą, tačiau dar daug laiko praeis, kol žmonės aiškiai suvoks, jog prostitucijos legalizavimas reišktų, jog norima įteisinti tokias socialines problemas kaip prekybą žmonėmis, fizinį ir psichologinį smurtą prieš moteris ir nepilnamečius, jų išnaudojimą ir panašiai. Kita vertus, apklausa parodė, jog nepaisant šių reiškinių16 proc. apklausos dalyvių vis tik neprieštarautų, jeigu artimas žmogus verstųsi šia veikla.
Lietuvos Caritas apklausos rezultatai parodė dar vieną įdomų dalyką. Ir vyrai, ir moterys, kalbėdami apie prostitucijoje dalyvaujančių veikėjų bausmes, pasisakė, jog visų pirmiausia reikėtų bausti klientus (atitinkamai 31 proc. vyrų ir 36 proc. moterų) ir sutenerius (atitinkamai 30 proc. ir 30,6 proc.).
„Sekso industrijoje veikia ne tik paslaugas perkantieji ir jas parduodantieji asmenys. Svarbus vaidmuo tenka suteneriams, kurie tampa tarpininkais tarp aukos ir ją įsigijusio vyro. Džiugu, kad didelė dalis visuomenės suvokia sekso industrijos dalyvių nevienodą teisinę atsakomybę. Bausdami vien tik moteris ne visada sulauksime norimo rezultato. ”, – kalbėjo K. Mišinienė. Pilnus apklausos duomenis galite rasti paspaudę šią nuorodą: https://www.anti-trafficking.lt/files/apklausos duomenys.xls
Lietuvos Caritas informacija
Daugiau informacijos:
Kristina Mišinienė
Lietuvos Caritas projekto “Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms” koordinatorė
Tel. 8-37 323300
Nuorodos į žiniasklaidos pranešimus:
https://www.lrytas.lt/-12779975051277944326-lietuviai-mano-jog-prostitucij%C4%85-%C5%A1alyje-reikia-drausti.htm
https://www.zebra.lt/lt/aktualijos/kriminalai/Prostitucija-Lietuvoje-Drausti-ar-legalizuoti-2010-07-01.html
https://www.vtv.lt/naujienos/lietuvoje/prostitucija-lietuvoje.-drausti-ar-legalizuoti-4.html
https://www.diena.lt/naujienos/kriminalai/prostitucijos-legalizavimas-lietuvoje-vis-maziau-pritarianciu-286549
https://www.bernardinai.lt/straipsnis/2010-07-01-tyrimas-prostitucijos-legalizavimui-lietuviai
nepritaria/46977

https://klaipeda.diena.lt/naujienos/kriminalai/prostitucijos-legalizavimas-lietuvoje-vis-maziau-pritarianciu-286549
https://www.kaunas.lt/index.php?2937939504
https://www.valstietis.lt/Pradzia/Rubrikos/Lietuvoje/Caritas-drausti-ar-legalizuoti-prostitucija
https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/dauguma-carito-apklaustuju-teigia-jog-prostitucija-lietuvoje-reikia-drausti-56-105727
https://etaplius.lt/Aktualijos/Prostitucija-Lietuvoje.-Drausti-ar-legalizuoti
https://www.sekunde.lt/content.php?p=read&tid=65505

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *