Straipsniai - 2019

NEPILNAMETĘ PAVERTĖ SEKSO ŽAISLU: ĮBAUGINTA BIJOJO BĖGTI, TENKINO VISUS REIKALAVIMUS ("WWW.DELFI.LT" 2019-12-21)

Nepilnametė buvo išnaudojama ir butuose, ir automobiliuose. Ją žagino apie dvidešimt vyrų. Buvo atvejų, kai jos kambaryje laukė jau susimokėję 6-7 įkaušę vyrai. O sutenerei – vos 24-eri.
Teismas sutenerę paliko laisvėje, tik apribojo jos laisvę. Nuosprendis – dveji metai lygtinai, tačiau jis buvo dar sumažintas trečdaliu, nors pagal Baudžiamojo Kodekso 307 str. 3 d. „Pelnymasis iš kito asmens prostitucijos“ grėsė nuo 3 iki 10 metų nelaisvės.
Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras (KOPŽI) dalijasi šia istorija norėdamas atkreipti dėmesį į opias problemas, kurios veši socialiai jautriose grupėse. Šiame straipsnyje nebus atskleidžiamos susijusių asmenų pavardės ir kiti duomenys siekiant apsaugoti nukentėjusiąją. Tuo metu, kai mergina buvo išnaudojama, jai dar nebuvo aštuoniolikos.
Iš namų dažnai bėgusi ir su mama nesutardavusi mergina iš šeimos pagalbos nei prašė, nei laukė.
Klientų ieškodavo internete
24-erių sutenerė jau megzdama ryšį su socialiai pažeidžiama nepilnamete žinojo, ko imsis. Žinojo ir jos amžių. Tačiau tai jai nesutrukdė įkalbėti nepilnametę užsiimti prostitucija. Beje, teisme sutenerė prisipažino, kad ir pati tuo metu vertėsi ta pačia veikla.
Sutenerės planas buvo paprastas – keliose interneto svetainėse, kurios skirtos suaugusiųjų pažintims, paviešino savo ir nepilnametės nuotraukas ir ėmė organizuoti jos išnaudojimą. Sutenerė derindavo viską: laiką, kainą, pobūdį ir kitas detales. Tardavosi su klientais, kurios merginos jie pageidaus: nepilnametės ar jos pačios.
Nepilnametė intymias paslaugas teikdavo įvairiose vietose: ir butuose, ir automobiliuose, ir viešbučiuose, o gautą atlygį turėdavo perduoti viską organizavusiai sutenerei.
Visa ši veikla tęsėsi kelis mėnesius.
Pinigai – tik į vieną kišenę
Nepilnametės prostituciją organizavusi sutenerė visą pelną pasiimdavo sau. Teisme ji nurodė, kad valandinis paslaugos įkainis – 70 eurų. Esą kiek ji pati „kainuodavo“, tiek „įkainojo“ ir įkalbėtą merginą.
Per visą išnaudojimo laiką nepilnametė aptarnavo maždaug dvidešimt vyrų, tačiau į jos kišenę nubyrėjo vos 100 eurų. Visi kiti pinigai liko sutenerei, kuri ir teismo salėje neslėpė – pelnėsi iš kitos merginos prostitucijos.
Vis dėlto, sutenerė bandė pateisinti savo veiksmus: esą mokėdavo už nepilnametės maistą, transportą, kai reikėdavo važiuoti pas klientus, taip pat ir būstą, jei nepilnametė gyvendavo kartu, nors didžiąją laiko dalį ji gyveno motinos namuose.
Kiek vėliau, teismui renkant medžiagą, paaiškėjo, kad įkainiai svyruodavo. Pusvalandis vieniems kainuodavo 30, kitiems – 40 eurų.
Teisme – sutenerės ašaros
Sutenerė teisme tvirtino, kad nors ir žinojo apie merginos jauną amžių, nė nepasidomėjo, ar ji jau buvo turėjusi lytinių santykių. Neslėpė ir to, kad nepilnametė jos bijojo.
Sutenerė bandė teismą įtikinti, kad labai gailisi dėl savo veiksmų, tačiau prisipažino, kad nepilnametę baugindavo, uždarydavo ir neišleisdavo.
Teismą sutenerė bandė graudinti ir jautria vienišos mamos istorija: viena augina du vaikus, vienam jų tuo metu buvo vos penki mėnesiai. Moteris tvirtino, kad turi išgyventi iš itin mažų pajamų: 70 eurų išmoka už vaikus ir dar 210 eurų dydžio pašalpa.
Vaikų tėvai kartu negyvena, tad motina tvirtino, kad jeigu ji keliautų už grotų, nebūtų kam auginti vaikus.
Teismą jos ašaros suminkštino – tai, kad ji prisipažino ir nuoširdžiai gailėjosi, buvo pripažinta kaip lengvinančios aplinkybės. Teismas atsižvelgė ir į tai, kad moteris viena augina du mažamečius vaikus, pragyvena tik iš socialinių pašalpų.
Sukrečiantys nukentėjusiosios pasakojimai
Nepilnametė teisme tvirtino, kad norėjo bėgti nuo sutenerės, tačiau bijojo, grasinimus girdėjo ir ji, ir jos artimieji. Mergina tvirtino, kad ne kartą buvo ir apgauta.
Kartą ją esą pakvietė tiesiog į draugės gimtadienį, tačiau nuvykus paaiškėjo, kad ten, kambaryje, jos paslaugų laukia šeši ar septyni vyrai. Tik vėliau nepilnametė sužinojo, kad sutenerei už tai buvo sumokėta. Pati nepilnametė teigė, kad iš to jokios piniginės naudos negavo.
Jokios naudos negavo ir už kitu metu teiktas paslaugas, nors jas teikdavo visur, kur tik sutenerė sutardavo. Teisme liudijęs abi merginas pažįstantis vaikinas pasakojo, kad kartą merginos paprašė jas pavežėti iki vieno prekybos centro aikštelės. Esą viena mergina išlipo anksčiau, nuėjo į automobilį, kiek vėliau grįžo. Tada visi trise laukė kitų automobilių: į vieną išėjo nepilnametė, į kitą – sutenerė. Abi po kurio laiko grįžo, tačiau vaikinas tvirtino nežinojęs, kodėl ir ką jos tuose automobiliuose veikė.
Tačiau ne visi užsidengė akis ir nematė, kas vyksta. Kai kurie liudytojai teisme kalbėjo, kad žinojo apie prostituciją ir net ne kartą bandė įkalbėti nepilnametę bėgti arba kreiptis į teisėsaugą.
Teismas pagailėjo
Nepilnametę į prostituciją įtraukusi sutenerė sulaukė teismo malonės. Jai paskirta bausmė buvo sumažinta dar trečdaliu, kol liko vos metai ir keturi mėnesiai laisvės apribojimo. Reiškia, buvo paimti moters dokumentai, ji pasirašė pasižadėjimą neišvykti iš šalies ir namuose turi būti nuo 19 iki 6 val.
Sutenerė taip pat buvo įpareigota atlyginti nukentėjusiai merginai neturtinę žalą – 4000 eurų, nors teisinių išlaidų apmokėti neįpareigojo. Teismas paskelbė, kad iš pašalpų gyvenančiai moteriai nereiks apmokėti 162,50 eurų – teisinių išlaidų.
KOPŽI netenkina toks nuosprendis
KOPŽI vadovė Kristina Mišinienė DELFI teigė, kad paskirta bausmė yra per švelni.
„Pakankamai ilgalaikis komercinis seksualinis nepilnametės išnaudojimas, ribojant jos galimybes pasitraukti, pasipriešinti, nuolatinis jos bauginimas – ir visa tai teismo įvertinta 1 metų 4 mėnesių bausme sutenerei? Norime suprasti tokio gailestingo nuosprendžio motyvus. Teismo salėje nusikaltėlė labiau sujaudino teisėją, jos advokatė surado pateisinančius argumentus, prokuroras vangiai kaltino? Mūsų mąstyme kažkas tikrai negerai, jei nematome grėsmės visuomenei, kai sunkumus išgyvenančiose šeimose augančios mergaitės įklampinamos į lipnius prostitucijos tinklus ir pardavinėjamos suaugusiems vyrams“, – teigė K. Mišinienė.
KOPŽI vadovė teigia, kad vis dar pamirštama bausti tuos, kurie perka šias paslaugas.
„Mūsų manymu, Baudžiamojo Kodekso straipsnis apie nepilnamečių prostituciją yra visiškas anachronizmas, tai turėtų būti reglamentuojama kaip prekyba vaikais, – tvirtino K. Mišinienė. – Ši istorija tą visiškai ir įrodo. Prostitucija mūsų šalyje vis dar apibrėžiama kaip „paslauga“. Šios nepilnametės išgyventos moralinės, fizinės kančios yra sumenkinamos, kalbant apie jos teiktas „paslaugas“.
„Taip pat turime nuolatinį klausimą tokio pobūdžio nusikaltimuose – o kur sekso pirkėjai, mašinose prievartavę šią mergaitę? Šiandien nesugauti, nenustatyti, jie ryt ieškos naujų aukų, ir, deja, gailestingai mums elgiantis su suteneriais – jų ras“, – teigė KOPŽI vadovė.
Dėmesio!
Visą parą veikia Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro SOS numeris +370 679 61617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius.
Šiuo numeriu skambinti kviečiami ir šeimų nariai, bet kokių tarnybų atstovai, įtariantis apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atveją.
Kovos su prekyba žmonėmis centro specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.
Autorius: Kristina Pocytė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *